Різниця між пророком і посланцем

Простих смертних завжди привертає незвичайне, надприродне, магічне. Саме тому легковірні люди звертаються до екстрасенсів, магів, ворожок. Але, щоб осмислити те, що відбувається, не потрібно йти до псевдоколдунам і різного роду аферистам. Іноді краще звернутися до високої поезії, до релігійних джерел і зрозуміти, що багато відповідей на наші запитання там ...

Люди хочуть дізнатися про своє майбутнє, невідомість лякає і лякає. Чи дійсно деяким людям дано такий дар - передбачити майбутнє? Або це фантазії людського мозку.

пророк

Поняття "пророк" прийшло з релігії. Це людина, яка контактує з надприродними силами, посередник між людьми і Богом, провісник божественної волі.

Пророки відомі у всіх світових релігіях: християнство, іслам, іудаїзм. Ще в античній міфології є легенди про древніх Сивиллапідкреслює - пророчиця, які пророкували майбутнє, найчастіше якісь лиха.

Значне місце ці святі займають в Біблії, що абсолютно зрозуміло: пророче рух повинен був згладити гострі соціально-політичні конфлікти. В Біблії їм приписувалося авторство пророчих книг. Відомі 4 Великих пророка і 12 Малих, кожен виконував важливу божественну завдання. Віщуни намагалися достукатися до людей і змінити їх життя на краще.

У східних слов'ян найбільш шанований: Ілля-пророк. Йому приписується безліч чудес, за переказами був узятий на небо живим.

Ілля-пророк

Найвідоміша фігура в іудаїзмі - пророк Мойсей. Він навів іудеїв на землю обітовану і об'єднав племена.

пророк Мойсей

В ісламі це людина, обрана Аллахом для передачі людям одкровень і писань. По вірі мусульман, пророки тим самим врятували людей, які повірили в Святе Письмо. Головні чесноти пророка: благочестя, вміння творити чудеса, смиренність, авторитет серед людей. Найвідоміший - пророк Муххамед, йому було послано вчення Коран.

пророк Муххамед

Пророк - дуже популярний образ в світовому мистецтві: поезії, живопису, кіно. Найвідоміші однойменні вірші А.С. Пушкіна, М.Ю. Лермонтова, ліричний герой - саме біблійний пророк. У 2009 році багато шуму наробила однойменна кримінальна драма французьких кінематографістів про молодого арабському юнакові, який намагається знайти себе в непростих умовах.

Отже, пророк - це не просто глашатай Бога, який віщає людям його слова. це повноцінна особистість, по своїй волі приймає на себе місію і з Богом у нього свої відносини, які дуже важливі для обох. З плином часу у цього слова з'явилося інше тлумачення - провісник майбутнього.

посланник

У поняття "посланник" є як релігійне, так і світське значення. У першому значенні посланник - це людина, свідомо обраний Богом з покладеними на нього зобов'язаннями, місією, в певний час і місце.

У перших християнських громадах вони не тільки виконували покладену доручення, але і робили самостійні дії. Посланничество зустрічається вже в Старому завіті. Але не завжди посланник несе якусь інформацію. Часто вони покликані попередити про прийдешні лиха, уберегти від нещасть. Особлива роль цієї місії належить в Новому завіті. Якщо раніше Бог відправляв до людей своїх рабів-пророків, то тепер він послав Свого Сина. В цьому сенсі Ісуса можна назвати посланником.

Ісус Христос

У Новому завіті є інше слово для позначення поняття - Апостол. Так називали найближчих учнів Ісуса Христа, його сподвижників. Один з найбільш шанованих в християнстві - Апостол Павло. Створив перші християнські громади, проповідував вчення про спасіння вірою. Частина Нового завіту - це 14 послань Павла.

Друге значення цього слова, світське - це глава дипломатичної місії однієї держави в іншій. Посланник - дипломатичний агент 2 рангу, 1 ранг - це посол. У Радянському Союзі дипломатичний ранг був введений в 1941 році.

У чому подібність між цими поняттями

При неглибокому зануренні в предмет обидва поняття здаються тотожними. Що їх об'єднує:

  • Несуть важливу божественну місію: просвіщати, вказувати вірний напрям.
  • Обрані самим Богом, мають високі моральні якості.
  • Мають надздібності, в цьому їхня відмінність від простих людей.

У чому відмінності

У християн пророком може бути тільки людина. А посланником - і людина, і ангел. Про своє ймовірне зачаття Марія дізналася від архангела Гавриїла, він приніс жінці благу звістку.

Пророки несуть людям світло істини. Як правило, після них залишаються книги, записані одкровення, одним словом, що збереглася інформація. Посланнікі- це місіонери, поширюють вчення, писання в оновленому варіанті. Інакше кажучи, їх вчення можуть змінюватися в залежності від певного народу, часу і місця.

В ісламі відмінність між пророком і посланцем простежується найбільш чітко.

  1. Це видно вже в походженні 2 слів. Арабське слово "пророк" позначає "Звістка, що приносить велику користь". А "посланник" походить від слова "Відправлення".
  2. Посланці з народження є пророками, але високе призначення отримують, коли офіційно затверджуються Всевишнім, і зобов'язані доносити слово Творця до людей.
  3. Думка більшості вчених, різниця в тому, що посланнику наказано доведення до людей послання, тоді як пророку це не наказано.
  4. пророк отримує одкровення Аллаха, посланник отримує одкровення з велінням донести його до людей. Перших посилають тільки до правовірних, а друге до людей, які не послухалися Аллаха.
  5. В ісламі кажуть: "Кожен посланник-пророк, але не кожен пророк є посланником".
  6. Посланці мають більш високу ступінь, ніж пророки.

висновки

пророки - хранителі Божественного одкровення, доносять до людей істину, але при цьому надають людині вільний вибір шляху, по якому він піде. Посланці - діячі, їх місія більш активна, на нього покладені серйозні зобов'язання.

Відмінності між цими поняттями видно по друге похідних значення: перший - провидець, він знає правду, говорить її, але може бути пасивний. на другого покладено висока місія, він зобов'язаний бути активним.

Щоб більш точно розбиратися в цих поняттях, глибше вникнути в суть, потрібно частіше звертатися до першоджерел: Біблія, Коран. У цих книгах відповіді на багато важливих питань.