Чим відрізняється дух від душі порівняння і відмінності

У багатьох ситуаціях "дух" і "душа" виявляються синонімами, але, незважаючи на це, поняття являють собою різні складові однієї особистості людини. З цієї причини бажано зрозуміти, в чому ж полягає різниця.

Поняття "душа" і "дух"

Душа - це нематеріальна сутність, яка повинна бути укладена в тілі людини. У кожному разі передбачається, що душа керує життям і діями особистості. Вона потрібна не тільки для життя, але і для пізнання навколишнього світу. Якщо ж душі не буде, життя буде відсутній.

Дух - це вищий ступінь єства будь-якої людини, яка прокладає шлях до Господа. Дух дозволяє людині розміститися вище всіх в ієрархії живих істот.

Душа і дух: порівняння понять

У чому ж полягає різниця між душею і духом?

Душа - це основний вектор життя будь-якої людини, адже саме вона пов'язує особистість і навколишній світ, дозволяє проявлятися бажанням і почуттям. Дії душі можуть бути відчувають, коли вони бажані і розумовими, але в кожному разі передбачається поява розумового процесу, емоційності, бажання домагатися будь поставленої мети.

Дух - це вертикальний орієнтир, який дозволяє людині прагнути до Бога. Дії залежать від страху Божого, спраги Його і совісті.

Душа може бути у будь-якого натхненного предмета, причому людина не може володіти духом. Життя починається тільки завдяки тому, що душа дозволяє духу впровадитися в фізичні форми життя, а потім - пройти процес удосконалення. Душа може бути отримана при зачатті або народженні (думка щодо моменту її появи виявляється різним у богословів). Дух може бути отриманий тільки після проходження численних випробувань і настання щирого покаяння.

Душа повинна ожівотворяет людське тіло, пронизуючи його в повній мірі. Таким чином, людина повинна володіти душею і тілом, причому душа являє собою сутність. Протягом цілого життя тіло продовжує залишатися живим. Однак після смерті людина не може бачити, відчувати, говорити, не дивлячись на те, що як і раніше володіє всіма органами почуттів. Відсутність душі призводить до бездіяльності всіх органів почуттів, в результаті чого життя припиняється і пізнання навколишнього світу виявляється неможливим процесом.

Дух не може належати людині за його природному середовищі. З цієї причини він здатний залишати тіло, а потім - повертатися. Дух може ожівотворяет душу, сприяти активному розвитку будь-якої людини, але не може сигналізувати про людську смерті.

Душа може хворіти навіть, якщо фізичне здоров'я виявляється повноцінним. Це відбувається, якщо бажання і обставини людини виявляються не зістикованими. Дух завжди позбавляється будь-яких відчуттів, тому він не може відчувати і відчувати будь-які емоції.

Дух являє собою тільки нематеріальну складову будь-якої людини, але при цьому передбачається тісний зв'язок з душею, так як саме він є вищою сторону розвитку кожної людини. Душа може бути не тільки нематеріальної, а й матеріальної, адже вона має тісний контакт з пізнанням світу, діями тіла, емоціями і бажаннями.

Серед чуттєвих сфер життєдіяльності будь-якої людини - це сильна тяга до гріха. Душа може коритися тілу, в результаті чого відчуває сумне зіткнення з гріхом. Дух повинен уособлювати тільки Божественну красу і закладати основу для розвитку душі, очищення думок, появі безкорисливості в характері, щирості в почуттях. Душа не може надавати будь-який вплив на дух людини.

Чим відрізняється душа і дух: тези

  • Душа передбачає зв'язок людини з навколишнім світом, дух - устремління до Бога.
  • Душа може бути у будь-якого живої істоти, в тому числі у домашніх вихованців, диких звірів, птахів і рептилій. Духом може володіти тільки людина.
  • Душа повинна ожівотворяет людське тіло і надавати можливість для пізнання навколишнього світу, можливості активної діяльності. Дух повинен бути уособленим душею.
  • Душа завжди дається при народженні людини або іншої живої істоти. Дух можна отримати тільки при щирому покаянні.
  • Дух несе відповідальність за розум, душа - за почуття і емоційну складову людини.
  • Душа може відчувати фізичні страждання, дух не готовий до будь-яких чуттєвих, емоційних відчуттів, переживань.
  • Дух є нематеріальним, тому передбачається контакт тільки з душею. У той же час душа може бути связна з духом і тілом людини.
  • Людина може керувати душею, але будь-яка влада над духом повністю відсутня.
  • Душа стикається з ризиком зіткнення з гріхом. Дух повинен містити в собі Божественну благодать, тому будь-який контакт з гріхом успішно запобігає.

Рівні розвитку душі

  1. Молода душа може бути порівнянна з твариною: людина керується інстинктом і виявляється поглинутим боротьбою за життя. Відсутня розумовий, культурний розвиток, можливість оцінки себе.
  2. Навчальний клас душі представляють люди не дуже високої культури, але з наявністю певних інтересів.
  3. На наступному рівні проявляється прагнення до культури і мистецтва, духовного розвитку, поглиблення моралі, появи моральності.
  4. На найвищому рівні душі присутня можливість роботи на еволюцію і поглиблене вплив на історію всього людства.

Розвиваючи душу, кожна людина стає повноцінною особистістю.